Hypnoterapia ja muutos: Miksi se toimii niin hyvin


Hypnoterapia ja muutos: Miksi se toimii niin hyvin

Hypnoterapian avulla voidaan saada aikaan muutoksia, nopeasti ja helposti. Ongelma on usein se että tiedämme tietoisesti mitä haluamme tehdä, tai mitä meidän ”pitäisi” tehdä. Mutta jostain syystä se ei onnistu. Ihan kuin jokin mystinen voima heittäisi kapuloita rattaisiin.

Mikä muutos

Mitä muutoksia haluaisi tehdä? Ensimmäisenä ehkä tulee mieleen muutokset joita haluamme tehdä terveyteen liittyen. Haluamme syödä vähemmän epäterveellisiä herkkuja tai lisätä liikuntaa. Ehkä lopettaa tupakoinnin tai mennä ajoissa nukkumaan.

Toinen aika yleinen muutos jota toivotaan, on että pystyisi käsittelemään tunteitaan paremmin stressaavissa tilanteissa. Voi olla että haastavat tilanteet stressaavat ja ahdistavat turhan paljon. Tai ehkä hermostutaan, liian herkästi tilanteissa, jossa tiedämme että olisi parempi pysyä asiallisena ja rauhallisena.

Muutos voi siis liittyä tapoihin miten toimimme, ajattelemme tai tunnemme.

Muutoksen vaikeus

Mielen voi jakaa karkeasti kahteen osaan: tietoinen mieli (tajunta) ja tiedostamaton mieli (alitajunta). Tietoinen mieli on vastuussa tahdonvoimasta, väliaikaisesta muistista ja analyyttisestä ajattelusta.

Kun taas alitajunnalle kuuluu mielikuvitus, pysyvä muisti, tunteet ja tavat. Alitajunnan tehtävä on myös suojella meitä vaaroilta, oikeilta tai kuvitteellisilta. Harmillisesti alitajunta voi pitää muutosta vaarana ja siksi vastustaa sitä. Tämä on yksi syy siihen että muutoksen tekeminen voi tuntua niin vaikealta.

Tavallisesti yritämme muutta tapoja tai toimia eri tavalla pelkästään tahdonvoimalla. Ja onhan se totta, että jos pystymme ylläpitämään uutta toimintaa tarpeeksi kauan niin siitä syntyy tapa, ja jatkossa uusi toiminta on helpompaa, siitä syntyy uusi normaali.

Harmillisen usein käy kuitenkin niin että pystymme ylläpitämään uutta tapaa vain muutaman päivän tai viikon, ja palaamme takaisin vanhoihin kaavoihin. Pelkällä tahdonvoimalla toimiminen on raskasta pitkässä juoksussa.

Muutos alitajuisella tasolla

Olet ehkä joskus onnistunut tekemään ison muutoksen helpostikin. Jokin asia jota olet voinut yrittää kauan ja monta kertaa siinä onnistumatta, esim lenkkeily. Yhtäkkiä muutos tuntuikin helpolta, eikä lenkille meneminen tuntunutkaan niin raskaalta.

Samantapaisia tarinoita kuulee entisiltä tupakoitsijoilta tai heidän läheisiltään. Pitkään polttanut ihminen lopettaa yllättäen ja vaivatta.

Se mitä silloin on tapahtunut, on että, syvemmällä alitajuisella tasolla, on tehnyt päätöksen tai saanut jonkin oivalluksen tai ymmärryksen. Näin muutoksesta tulee pysyvämpi ja voi tuntua jopa helpolta. Juuri se on tavoite hypnoterapiassa. Asian pelkkä tiedostaminen ei riitä, muutos pitää tapahtua syvemmällä mielessä.

Tietoisen mielen ja alitajunnan välissä on ns. suodatin tai ”este” joka valikoi mitä se päästää läpi alitajuntaan. Sitä kutsutaan kriittiseksi faktoriksi. Kun ihminen on hypnoosissa, niin tämä kriittinen faktori astuu sivuun ja alitajunta ottaa vastaan suggestioita. Tällöin annetaan asiakkaalle muutokseen tukevia suggestioita. Suggestioiden lisäksi käytetään muita terapeuttisia menetelmiä ja harjoituksia muutoksen saavuttamiseksi.

Riippuen aiheesta ja tilanteesta muutos voi olla hyvinkin nopeaa. Toisaalta joskus muutos voi vaatia pidemmän ajan. Joka tapauksessa hypnoterapia on tehokas apu muutoksen saavuttamisessa, oli se sitten uusien tapojen aloittaminen tai tunteiden käsittely. 

Ota yhteyttä jos kaipaat apua muutoksen tekemisessä! Täältä voit varata ilmaisen puhelinkonsultaation.

Nils Liljestrand
nils@hypnonils.fi
0415741643